ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Dalmacija - Split: Dioklecijanova palača

Djelo kasnoantičke arhitekture, palača poznatog rimskog cara je jezgra iz koje je izrastao sam grad Split.  Dobila je ime po svom tvorcu, rimskom caru Gaju Aureliju Valeriju Dioklecijanu. Pretpostavka je da su radovi na izgradnji palače počeli 295. godine. Sagrađena je sa četiri ulaza: tri s kopnene i jedan s morske strane.

Dioklecijanova palača - rekonstrukcija

Porta argentea (zlatna vrata) i porta ferrea (željezna vrata) čine istočni i zapadni ulaz,. S morske strane su porta aenea (mjedena vrata), dok je glavni, sjeverni ulaz nazvan porta aurea ili zlatna vrata.
Ulica decumanus, okosnica rimske arhitekture, spaja istočni i zapadni ulaz u palaču. Ujedno i dijeli palaču na dva djela: sjeverni sa zgradama za poslugu, vojsku, skladišta i dr., te južni koji je bio namijenjen carskoj obitelji.
Ulica cardo, kao drugi dio kostura palače, počinjala je na zlatnim vratima i vodila do peristila. Na lijevoj strani peristila podignut je osmerokutni carev mauzolej, a sa desne strane su hramovi rimskim bogovima, Jupiteru, Kibeli i Veneri.

Kod transformacije palače u grad, carski mauzolej je s vremenom pretvoren u katedralu. Katedrala je originalno bila posvećena Djevici Mariji ali je krajem srednjeg vijeka preimenovana u salonskog mučenika i zaštitnika Splita - Sv. Dujma.

Dioklecijanova palača danas - pogled iz zraka
Dioklecijanova palača je možda jedini kulturni spomenik u svijetu u kojem ljudi još borave. Dobro očuvani Peristil, Dioklecijanov mauzolej, Jupiterov hram, ranokršćanske crkvice, romaničke kuće, djela kipara Jurja Dalmatinca i mnogi drugi spomenici svjedoče o bogatoj povijesti.

Nema komentara:

Objavi komentar