ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Dalmacija - Split: Sinjska alka i dolina Cetine

Sinjska Alka je tradicionalno viteško konjaničko natjecanje koje se organizira svake godine početkom kolovoza u gradu Sinju pokraj Splita. Alka je nastala kao spomen na povijesnu pobjedu naroda Cetinskog kraja nad Turcima 15. kolovoza 1715. godine.

Glavna trka Sinjske Alke
Sudionik alke (alkar) mora na konju u punom galopu kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka, a koji se nalazi na visini od oko 3,2 m iznad tla. U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, a čine ga samo žitelji Sinja i Cetinske krajine.

15. studenoga 2010. Sinjska alka je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Rijeka Cetina dala je ime i život području Sinja - Cetinska krajina. Cetinskom krajinom se naziva prostor Sinja, koji se između Dinare i Svilaje spušta Cetini.

Dolina Cetine kod Omiša
 Rafting na rijeci Cetini je posebna atrakcija za sve avanturiste i preporučuje se svim ljubiteljima kativnog odmora. Spuštanje niz ovu prekrasnu rijeku je jedinstven adrenalisnski doživljaj i svakako je preporučljivo angažirati skipera kao voditelja ekipe. Rafting se odvija na 9 km dugom dijelu rijeke, od sela Penšići do restorana Radmanove mlinice, ukupnog pada 45 m.

Nema komentara:

Objavi komentar