ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Dalmacija - Split: Sinjska alka i dolina Cetine

Sinjska Alka je tradicionalno viteško konjaničko natjecanje koje se organizira svake godine početkom kolovoza u gradu Sinju pokraj Splita. Alka je nastala kao spomen na povijesnu pobjedu naroda Cetinskog kraja nad Turcima 15. kolovoza 1715. godine.

Glavna trka Sinjske Alke
Sudionik alke (alkar) mora na konju u punom galopu kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka, a koji se nalazi na visini od oko 3,2 m iznad tla. U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, a čine ga samo žitelji Sinja i Cetinske krajine.

15. studenoga 2010. Sinjska alka je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Rijeka Cetina dala je ime i život području Sinja - Cetinska krajina. Cetinskom krajinom se naziva prostor Sinja, koji se između Dinare i Svilaje spušta Cetini.

Dolina Cetine kod Omiša
 Rafting na rijeci Cetini je posebna atrakcija za sve avanturiste i preporučuje se svim ljubiteljima kativnog odmora. Spuštanje niz ovu prekrasnu rijeku je jedinstven adrenalisnski doživljaj i svakako je preporučljivo angažirati skipera kao voditelja ekipe. Rafting se odvija na 9 km dugom dijelu rijeke, od sela Penšići do restorana Radmanove mlinice, ukupnog pada 45 m.

Dalmacija - Split: Dioklecijanova palača

Djelo kasnoantičke arhitekture, palača poznatog rimskog cara je jezgra iz koje je izrastao sam grad Split.  Dobila je ime po svom tvorcu, rimskom caru Gaju Aureliju Valeriju Dioklecijanu. Pretpostavka je da su radovi na izgradnji palače počeli 295. godine. Sagrađena je sa četiri ulaza: tri s kopnene i jedan s morske strane.

Dioklecijanova palača - rekonstrukcija

Porta argentea (zlatna vrata) i porta ferrea (željezna vrata) čine istočni i zapadni ulaz,. S morske strane su porta aenea (mjedena vrata), dok je glavni, sjeverni ulaz nazvan porta aurea ili zlatna vrata.
Ulica decumanus, okosnica rimske arhitekture, spaja istočni i zapadni ulaz u palaču. Ujedno i dijeli palaču na dva djela: sjeverni sa zgradama za poslugu, vojsku, skladišta i dr., te južni koji je bio namijenjen carskoj obitelji.
Ulica cardo, kao drugi dio kostura palače, počinjala je na zlatnim vratima i vodila do peristila. Na lijevoj strani peristila podignut je osmerokutni carev mauzolej, a sa desne strane su hramovi rimskim bogovima, Jupiteru, Kibeli i Veneri.

Kod transformacije palače u grad, carski mauzolej je s vremenom pretvoren u katedralu. Katedrala je originalno bila posvećena Djevici Mariji ali je krajem srednjeg vijeka preimenovana u salonskog mučenika i zaštitnika Splita - Sv. Dujma.

Dioklecijanova palača danas - pogled iz zraka
Dioklecijanova palača je možda jedini kulturni spomenik u svijetu u kojem ljudi još borave. Dobro očuvani Peristil, Dioklecijanov mauzolej, Jupiterov hram, ranokršćanske crkvice, romaničke kuće, djela kipara Jurja Dalmatinca i mnogi drugi spomenici svjedoče o bogatoj povijesti.

Najava :::::

Poslije nekoliko teorijskih postova, ovaj mjesec ćemo iskoristiti za predstavljanje turističkih regija Republike Hrvatske. Umjesto opisivanja svake regije detaljno, odlučili smo se na format kojim ćemo predstaviti pojedine znamenitosti i lokacije unutar svake regije.

Prva regija koju predstavljamo je Dalmacija - Split

Split - noću

Očekujemo Vaše komentare i pitanja, ali i prijedloge. Ako želite, sami predložite temu za prezentaciju. Pozdravljamo mogućnost za komunikaciju i suradnju :D

nedjelja, 22. svibnja 2011.

Utjecaj e-turizma

Primjena i razvoj koncepta e-turizma stvara jasne prednosti u poslovanju:

ŠIRINA TRŽIŠTA: Međunarodno tržište s uvijek rastućim kapacitetima
ODRŽIVO POSLOVANJE: Smanjenje troškova poslovanja zbog primjene sveprisutnih platformi lako dostupnih korisnicima
DINAMIČAN RAZVOJ: Povećanje konkurentnosti i kvalitete sadržaja kroz suradnju svih razina lanca vrijednosti
LAKOĆA POSLOVANJA: Koordinacija svih usluga direktno dostupnih kosrisniku

Širina tržišta ima nebrojene prednosti i čini je mreža korisnika koja raste svakodnevno što je i vidljivo iz rasta prosječnog korištenja interneta svake godine. Nestajanje posrednika, ubrzanje pojave novih korisnika i trenutačno odašiljanje aktualnih informacija srž su poslovanja i e-turizma.

Održivo poslovanje je istinsko poslovanje. Smanjenje troškova u vidu promocije proizvoda na suvremen i isplativ način, ali i odbacivanje neisplativih markentiških strategija samo su djelić potencijala u e-turizmu.  

Dinamičan razvoj kao stabilan razvoj. Stvaranje novih sadržaja proizlazi iz veza s drugim djelatnostima i uz lako dostupne tehnologije moguća je jednostavnija kontrola želja i potreba potrošača čime se širi polje poslovanja.

Lakoća poslovanja kroz koordinaciju svih segmenta poslovanja. Povezanost svih razina lanca vrijednosti znači smanjenje troškova poslovanja i brzu dostupnost usluga krajnjem korisniku. Fleksibilnost, praktičnost, transparentost i poslovanje u realnom vremenu su odrednice uspješnog suvremenog poslovanja.

Prednosti poslovanja u e-turizmu su međusobno povezane i proizlaze jedna iz druge stvarajući replicirajući sustav vrijednosti.

E-turizam kao lanac vrijednosti


E-turizam možemo promatrati kao ujedinjenje tri velika sektora:

IT tehnologija (Internet i nove tehnologije)
Poslovanje (Korisnik kao krajnji cilj)
Turizam (Povezivanje sadržaja)

Svaki od  ovih sektora je zapravo dio lanca vrijednosti pa moraju postojati održive veze između sva tri sektora.



IT tehnologija je doslovno tehnička podrška lanca vrijednosti i čini osovinu poslovanja te platformu za komunikaciju s korisnicima. Bez stalne primjene novih i, podrazumjeva se, lako dostupnih tehnologija, cijeli lanac vrijednosti ne može se uopće uspostaviti. Danas dostupne platforme su nastale razvojem interneta pa Internet postaje polazna nit uspješnog poslovanja.


Poslovanje su sve aktivnosti koje određena djelatnost primjenjuje i pruža korisniku na logičan i poželjan način, ali i svi odnosi koje ta djelatnost uspostavlja za ostvarenje aktivnosti koje nudi korisniku. Strategije poslovanja mogu varirati od kompanije do kompanije, ali osnovni mehanizam je isti. Taj mehanizam je nazvan Business-to-consumer ili B2C. Suština ovakvog poslovanja je izravno poslovanje s krajnjim korisnikom. Prema tome središnja misao je što direktniji prijenos proizvoda, bilo koje prirode, samom korisniku. Korisnik je stavljen u prvi plan i sve aktivnosti moraju biti oblikovane na primjeren način.

Turizam, kao treća karika lanca vrijednosti, svoje mjesto nalazi u definiciji sadržaja, prezentaciji i razvoju istih sadržajna koje poslovanje nudi korisniku. Bez sadržaja, tj. proizvoda, lanac vrijednosti se raspada unatoč dobroj tehnološkoj i poslovnoj podršci. Razvoj sadržaja ne znači samo vlastitu ponudu nego i povezivanje s drugim djelatnostima unutar svih sektora s ciljem pružanja što bogatijeg krajnjeg proizvoda potrošaču. Proizvode definira potrošač i time nameće segmente ponude-potražnje i konkurentnosti-suradnje kao neiscrpne razvojne točke za ovaj sektor.

Lanac vrijednosti sada postaje jasnije vidljiv. Ne može se očekivati uspjeh bez napretka svih sektora, a najčešće i govorimo o preklapanju ovih sektora i upravo tu vidimo položaj e-turizma kao ujedinjujuće djelatnosti.

Angažiranje i koordinacija svih razina lanca vrijednosti je preduvjet e-turizma kao djelatnosti.

Misao vodilja

Turizam, u tradicionalnoim smislu, podrazumjeva aktivnosti osobe koja putuje i prebiva na područjima izvan svoga uobičajenog okoliša kroz ne duže od godinu dana bilo radi uživanja, posla ili drugih potreba. Iz definicije je vidljivo kolika je širina ovoga sektora što ga čini zaista uzbudljivim područjem poslovanja.

U Hrvatskoj turizam čini oko 22% BDP-a s tendencijom rasta i daljnjeg razvoja. Pojavom interneta i drugih novih tehnologija dostupnih svima, otvoreno je novo polje razvoja turizma koje ujedinjuje stare koncepte poslovanja u turizmu i primjenu suvremenih IT tehnologija.

Kratkim pregledom interneta jasno je vidljivo da je ovaj novi sektor, nazvan e-turizam, iskoračio kao ujedinjujuća  grana suvremenog turističkog poslovanja. S druge strane, osim nekoliko iznimaka, može se i uočiti nepobitan nedostatak stranica koje se bave ovom temom, osobito u smislu šireg približavanja ovoga sektora, ne samo krajnjem korisniku, nego i davateljima usluga u  turizmu.

Za prosperitet ovoga sektora potrebno je približiti koncept e-turizma krajnjim korisnicima i davateljima usluga pa je svrha ovoga bloga jasno definirati e-turizam kao djelatnost, ali i njegove sveobuhvatne mogućnosti za pružatelje usluga i krajnje korisnike.